Anordna ett grönt bröllop

Om man har en grön och hållbar livsstil vill man sannolikt inkludera den aspekten i allt man gör i livet, även större händelser och högtider som examensfiranden, dop och bröllop. Att planera ett bröllop kan vara tillräckligt svårt och tidskrävande utan att ta miljöaspekten i åtanke, men om man fokuserar på några viktiga punkter går det att anordna ett bröllopsfirande som kommer att skapa bestående minnen hos gästerna, utan att lämna några bestående spår i miljön.

Det val som ofta känns mest betydelsefullt, i alla fall för bruden, är brudklänningen. Idag finns ett flertal möjligheter att hitta en brudklänning som inte har så stor miljöpåverkan. Vissa tillverkare riktar till exempel in sig på att skapa brudklänningar av ekologiska textilier, medan andra syr om redan använda brudklänningar och ger dem ett nytt liv och en chans att vara med på ytterligare ett bröllop.

Återanvändning är också något man kan tänka på som brudpar – kanske man kan låna porslin, bestick, dukar, dekorationer, accessoarer och annat, istället för att köpa nytt?

En viktig del av bröllopet för både bröllopsparet och gästerna är självklart maten, och där har man stora möjligheter att miljöanpassa menyn, till exempel genom att välja ekologiska eller närproducerade råvaror, och att välja råvaror efter säsong. Man kan också bidra till matpåverkan genom att inte bara slänga maten som blir över, utan ge bort den till gästerna eller andra behövande.

Även när det gäller evenemang innan bröllopet kan man tänka miljövänligt, som när det gäller möhippan och svensexan. Ett perfekt sätt att anordna en miljövänlig svensexa i Stockholm är till exempel att tillbringa några timmar på Äventyrsbanan, där man får uppleva ett äventyr i naturen.

Miljötänket under bröllopsplaneringen sträcker sig också efter bröllopet, närmare bestämt till bröllopsresan. Det finns flera sätt att planera en lite grönare resa. Ett är att inte åka så långt, utan hålla sig inom Sveriges gränser – ett alternativ som också är snällt mot plånboken. Om man vill utanför Sveriges gränser, vilket ändå är det vanligaste, kan man istället klimatkompensera sin resa. Har man en grön livsstil är det sannolikt något man hade gjort ändå.