Städa miljövänligt

Städa är något som få tycker är roligt, och det kan kännas ännu jobbigare och tråkigare att våttorka golven, diska eller städa toaletten om man vet att rengöringsmedlen som man använder är skadliga både för en själv och för miljö och natur. För så är fallet med de allra flesta städprodukter – de innehåller kemikalier som kan vara hormonstörande, allergiframkallande eller cancerogena. Många av de starkare städmedlen innehåller dessutom kemikalier som gör att medlet är irriterande för huden vid direkt kontakt – inte så roligt.

Vad ska man då göra om man vill ha ett rent hem men samtidigt undvika dessa kemikalier? Det absolut lättaste sättet är att bara välja städprodukter som är miljömärkta, till exempel med Svanen eller Bra miljöval. Då kan man vara säker på att produkterna är snälla mot både miljön och en själv.

Ofta behöver man dock inte ens några särskilda städprodukter, eftersom det finns en universalprodukt som är både naturlig, effektiv och miljövänlig, nämligen såpa. Såpa kan användas i de flesta städsituationer i hemmet, från köket till badrummet, och självklart även för att moppa golven. Såpa kan också användas för mer envis smuts i hemmet, till exempel sådant som bränt fast i en kastrull eller som sitter fast på spishällen. Kastrullproblemet löser man genom att koka upp vatten i kastrullen med lite såpa i. Efter att det har fått stå med lock ett tag efteråt kan man enkelt diska kastrullen som vanligt. När det gäller spisen kan man helt enkelt gnida in den med såpa och låta det stå någon minut. Sedan kommer man att märka hur lätt det blir att torka bort smutsen med en trasa!

Många använder klorin i sin städning, till exempel för att ta bort kalk i badrummet. Det är dock ett mycket dåligt val om man vill städa så miljövänligt som möjligt, eftersom klorin är giftigt för vattenlevande djur, och särskilt när man städar i badrummet spolas ju klorinet förr eller senare ut i våra vattendrag. Ett betydligt mer miljövänligt alternativ för att ta bort kalk är ättika eller citronsyra. Dessa två produkter kan också användas för att till exempel rengöra spisen eller rensa stopp i avloppet.

Det kanske allra bästa är dock den typ av städning som inte kräver något medel överhuvudtaget. Därför kan det vara bra att investera i ett par mikrofibertrasor till hemmet. Dessa är betydligt mer effektiva än vanliga trasor på att suga upp smuts och damm, och kan enkelt tvättas i 60 grader och användas igen när de blivit smutsiga. Man ska dock inte använda sköljmedel när man tvättar dem, eftersom detta förstör den uppsugande effekten (sköljmedel är för övrigt inte heller bra för miljön).

Man ska också tänka på miljön när man gör mer omfattande städningsinsatser, som när man ska flyttstäda. Om du har tänkt anlita en städfirma och en flyttfirma att göra jobbet, till exempel Rentandmove, som är en flyttfirma i Göteborg, kan du fråga dem vilka produkter de använder för att försäkra dig om att du gör ett grönt val.