Återbruk för miljön

Det blir allt mer populärt att tala om miljön. Ungdomar börjar skolstrejka för klimatet, bensinpriser höjs och röster talar för att de miljöfarliga drivmedlen ska förbjudas inom några år. Det börjar också tillverkas mer miljövänliga saker. Men hur ser det egentligen ut? Kan man som invånare i Sverige eller något annat land bidra till en bättre miljö med relativt enkla medel?

Återbruka mer!

Ett bra alternativ att använda sig av är återbruk. Second hand affärer blir mer och mer populära och även loppisar ökar i mängd. Kanske har man massor av saker som bara står i ett förråd i uppsala och som man egentligen inte behöver? Då kan det vara dags att ta steget in i den återbrukande världen. Man kanske till och med kan göra sig av med förrådet eller byta till ett i en mindre storlek för att spara in en del pengar. Fördelen med att ordna en loppis med saker som inte längre används är att man såklart också tjänar en del extra slantar.

Vad kan återbrukas?

Det mesta kan egentligen återbrukas och användas till annat. Gamla glasburkar som har innehållit sylt kan tvättas ur och användas om man vill göra sylt eller inläggningar på egen hand. Man kan göra samma sak med glasflaskor. Om man har kläder som är för små eller för stora kan man ofta inte göra så mycket åt dem. Kanske kan man ge bort dem eller sälja dem? En t-shirt som blivit urtvättad kan användas som sovtröja, och de där håliga lakanen kan bli utmärkta biltrasor. När det gäller kartonger kan större varianter användas för förvaring eller frakt. Små pappkartonger är alltid bra om man ska ge bort något eller om man behöver gömma småprylar någonstans. Den där filten som blivit över kan sys om så att den blir ett bra stolsöverdrag. Perfekt när hunden löper eller om man vill sätta sig med smutsiga kläder. Sedan är det bara att tvätta eller kasta.

Saker som inte återbrukas

När det gäller underkläder eller badkläder kan de ofta inte återbrukas. Om de inte är använda är det en sak men annars bör de kastas i brännbara sopor. Kläder som är mycket håliga, fläckiga eller helt utnötta passar också bättre i soporna än i en säljhög. Om det rör sig om plagg för dagis eller liknande kan dock några fläckar eller små hål tillåtas. Kläderna kommer mest troligt att bli smutsiga eller förstörda när barnen leker och för både plånbokens och miljöns skull är det klokt att man kanske väljer de kläder som redan har använts ett tag. Dessutom kan man kanske skänka kläderna vidare när barnet har vuxit ur dem om de fortfarande är i relativt gott skick och går att använda.