Värna om naturen

De flesta bor i tätbebyggda områden och i alla städer och större byar finns det motionsspår och skogsslingor för rekreation och träning. Har du gått eller sprungit längs en sådan slinga någon gång och verkligen tittat på naturen och miljön? Vad har du sett? Skräp i mängder, plastpåsar, fimpar, godispapper, trasiga småprylar, papper av olika slag…

Att vistas i naturen ska vara en skön och trevlig upplevelse och tack vare allemansrätten har du möjlighet att njuta av skog och mark. Rätten att vistas i naturen ger också skyldigheter som många inte bryr sig om. Kort sagt, ta med dig ditt skräp hem igen för djur och natur vill inte ha ditt skräp i sin miljö. Djuren far illa av allt skräp som ligger överallt. De kan tro det är ätbart, eller kan de använda det att försöka bygga bo med och skada sig på kuppen, eller så fastnar de i det och kan inte komma loss. Inte bara på land utan även i haven är nedskräpning ett stort problem. Många djur dör på grund av människors slarv med skräpet. Naturen ska vara en ren och fin plats, inte en soptipp.

Vistas i naturen

Vare sig du är jägare eller bara intresserad av att vistas i naturen så kan du ha stor nytta av jaktkläder som är praktiska och bekväma och som håller dig varm och torr ute i skogen. Jaktkläder är ofta ganska bra kläder för den naturälskande hundägaren dessutom, då dessa kläder ofta har många fickor att stoppa olika saker i som bajspåsar, hundgodis, spårsnitslar, leksaker och så vidare. Kläder efter väder heter det och jaktkläder gör att inte ens vädrets makter kan hindra dig av att njuta av naturen och miljön.

För att hjälpa till och göra en insats kan du plocka med dig skräpet du ser och slänga det i närmaste soptunna och du kan dokumentera skräpet, ta bilder på det och lägga ut i sociala medier för att uppmärksamma andra på det. Kanske gör det att någon tänker till lite nästa gång och tar med sig sitt skräp eller så inspirerar du någon till att plocka upp skräp som ligger. För att hjälpa din närmiljö och dina favoritställen i naturen kan du lite då och då ta med dig vännerna på en skräpplockarpromenad och plocka upp allt skräp ni hittar. Många kommuner mäter dessutom nedskräpningen, så lämna in säcken eller säckarna till kommunens miljökontor så de kan få en möjlighet att mäta. Vill de inte mäta så kan de ändå få se vad som samlats ihop. En annan sak du kan göra för att uppmärksamma kommunen på nedskräpningen är att ta kort på skräpet ni har samlat ihop och lägg upp bilden på kommunens Facebooksida. Glöm inte skriva var ni har gått och var skräpet är samlat.

Att plocka upp skräp i naturen är ett bra sätt att hjälpa miljön. Mycket av det skräp som slängs ute hamnar förr eller senare i haven där det ställer till stor skada.

Värna om miljön och plocka upp så mycket skräp du kan. Din insats räknas faktiskt!