Bli en miljövänlig bilförare

Alla kan vi bidra till att minska utsläppen i vardagen och leva ett miljövänligare liv. Ett enkelt sätt att minska sin påverkan på miljön är att skaffa en elbil. Visste du förresten att du som har en elbil kan ansöka om bidrag för att sätta upp en laddningsstation hemma? Det är Naturvårdsverket som delar ut detta bidrag som är en del av den satsning som siktar på att minska utsläppen och finansieras av statsbudgeten.

Har du en elbil gör du klokt i att installera smarta Laddboxar där du vanligtvis laddar din bil. Det är en laddbox som har tagits fram för att minska dina omkostnader för el. Boxen känner av när elpriset i ditt område är som lägst och ser till att ladda din bil just vid dessa tillfällen. Boxarna lovar att de kan ge dig el till en kostnad som är 50% billigare än normalt. För att det ska bli riktigt miljövänligt att ha en elbil krävs det dock att den el du tankar är grön, kör du på el som utvinns från fossila bränslen är det i stort sett ingen idé att ha en elbil då miljöfördelarna blir mycket mindre.

Det finns sätt att bli en miljövänligare bilförare, även om du inte kör en elbil. Se över vilken typ av bil du har och hur utrustningen på bilen ser ut. Med små förändringar kan du göra din bilanvändning betydligt mer miljövänlig. Hur du kör har också stor påverkan på hur mycket utsläpp din bil genererar. När du tar körkort idag ingår en kurs i hur du kör miljövänligt – så kallad ekodriving. Att köra på ett miljösmart sätt är inte bara bra för miljön utan även för din plånbok. Kör du smart så räcker nämligen bensinen längre och du behöver inte tanka lika ofta.