Elbilar

Framtiden tillhör elbilen. För det är inte en fråga om huruvida elbilar kommer att slå igenom eller inte, det är en fråga om när. Och i viss mån även en fråga om vilken typ av elbilar som kommer att dominera marknaden. Dels finns ju renodlade elbilar, som drivs av en eller flera elmotorer som går på batterier. Och så finns laddhybrider, som kombinerar eldrift med en traditionell förbränningsmotor. Då kör man helt enkelt på el kortare sträckor, och när elen i det uppladdningsbara batteriet tar slut, tar bensinmotorn vid. Volvo Cars är ett av bilföretaget som tagit fasta på trenden och till och med satt ett datum för sin övergång till elbilar. Från och med 2019 ska alla bilar som Volvo lanserar vara utrustade med en elmotor. Det är förstås ett sätt för Volvo att visa att man ligger i framkant, men man skulle självklart inte gå ut med detta om man inte var säker på att utvecklingen är på väg åt detta håll.

De populäraste modellerna

Om man frågar första bästa person man möter på gatan om vilken elbil han eller hon känner till, så blir svaret med största säkerhet Tesla. Elbilarnas flaggskepp, som grundades 2003 i Kalifornien av den numera världsberömde Elon Musk, har på många sätt revolutionerat marknaden för elbilar. Tesla har inte bara skapat en elbil, man har också byggt upp ett nätverk med gratis laddstationer, så kallade Superchargers, över världen. Dessa laddstationer ger drygt 25 mils körning på en uppladdning som tar 30 minuter. 2016 annonserade Tesla att man ska lansera en ny modell som går under namnet Model 3. Eftersom denna modell ligger i en lägre prisklass hoppas man att denna ska leda till det stora publika genombrottet för Tesla. Model 3 ska kosta 35 000 dollar och rymma fem personer, vilket gör att den kommer att kunna konkurrera med populära bilar som t.ex. Audi A4. Men det är inte bara Teslas elbilar som är populära. de hetaste modellerna just nu är Nissan Leaf, Renault Zoe och nämnda Teslas Model S. Bland laddhybriderna på nybilsmarknaden är det Volkswagen Passat GTRE och Mitsubishi Outlander PHE som är mest populära, och strax därefter kommer KIA Optima PHEV.

Bra ekonomi gynnar miljömedvetenheten

I takt med att den privata ekonomin blir bättre och bättre, börjar också nivån på miljömedvetandet höjas. När man tidigare mest fokuserade på sopsortering och miljövänliga skötväskor, kan man idag även låta valet av bil styras av miljöhänsyn. Vilket förstås gynnar miljön ännu mer, då de äldre bilarnas utsläpp är en av de faktorer som påverkar miljön allra mest i negativ riktning. Om ekonomin fortsätter att utvecklas i rätt riktning, i takt med att utbudet av elbilar ökar och priserna minskar, kommer vi med allra största säkerhet se fler och fler elbilar på våra gator. Vissa människor har ifrågasatt om vår elproduktion skulle räcka för att försörja alla elbilar, om alla bilar i framtiden skulle vara elbilar. Men uträkningar visar att det är en obefogad oro. Idag producerar Sveriges alla vindkraftverk tillsammans 11,5 TWh. Bara det skulle räcka för att driva alla elbilar, om samtliga Sveriges bilar skulle drivas av el. Vem vet, kanske är den visionen verklighet om några år?