Miljövänlig inredning

När man skall inreda är det ofta utseendet som är viktigast. När vi köper nya möbler och prylar till våra hem är det sällan butikerna berättar om deras miljöpåverkan. Det är naturligtvis galet eftersom det går att inreda på ett sätt som sliter så lite som möjligt på miljön. Det är självklart att det är viktigt för oss att sakerna vi köper är snygga, men det är kanske ännu viktigare att de är snälla mot naturen. Att inreda miljövänligt är både smart, sparar pengar och det är möjligt att skapa ett riktigt attraktivt hem utgående från ens egen smak och tycke. Att inreda på ett miljövänligt sätt är ofta betydligt mycket enklare än man tror. Det krävs ofta små medel för att ens hem skall kunna klassas som miljövänligt. Man kan börja med de små förändringarna, för att sedan genomföra de större och mer omfattande ändringarna. Även fast man bara gör några miljövänliga val när det kommer till ens inredning hjälper man miljön.

Inredning som håller länge

När man inreder är det värt att undersöka vilket material som används. Förr i tiden använde man ofta ett material som höll betydligt längre än det som används idag. Vill man renovera hemma och exempelvis byta ut skåpen i köket är sannolikheten stor att materialet på de nya skåpen är sämre, och kommer hålla kortare tid. De här skåpen har ofta ett billigt inköpspris, men det är inte det smartaste sättet att spara pengar på. Betala hellre lite mer för att få ett hållbart material. bättre spara på inredning av god kvalitet, än att tvingas byta ut skåpen snabbt. Ju sämre kvalitet, desto snabbare blir skåpen utslitna. Det här är något som kan appliceras både på fast inredning som garderober och skåp lika bra som det kan appliceras på övriga möbler i huset. Ta för vana att alltid kolla upp material och rådgör med någon yrkeskunnig om vilket material som är mest hållbart för ändamålet. En tumregel är att alltid använda så mycket naturmaterial som möjligt, exempelvis massivt trä. Plast och syntetiska material påverkar miljön mer än naturmaterial.

Välj miljömärkta och tidlösa produkter

För att underlätta valet av möbler kan man leta efter en miljömärkning. Några märkningar som används är Svanen, Fairtrade och EU-ecolabel. Är en produkt märkt med dessa symboler kan man vara säker på att de blivit kontrollerade och godkända ur en miljöaspekt. När det kommer till energiförbrukning är det bra att försöka dra ner på den så mycket som möjligt. Ett enkelt sätt är med en prisvärd dimmer LED. Den typen av lampor drar mindre energi än många andra lampor, vilket dels minskar elräkningen samtidigt som påverkan på naturen minskar. En annan sak som är bra att tänka på när man skall göra nya inköp är att köpa möbler som har en tidlös design. Genom att göra det minskar man risken för att man snabbt kommer tröttna och vilja köpa nya. Tänk på att varje möbel som tillverkas tar en del av jordens resurser. Genom att försöka minska på ens inköp bidrar man till att miljön mår bra.