Odla grönt – bokstavligen och bildligt

Genom att odla växter och plantor i sin trädgård och i krukor i hemmet kan man odla grönt i ordets båda bemärkelser – både genom att man ger sitt hem lite extra grönska och genom att man ger miljön en hjälpande hand.

Alla känner ju till exempel till att växter absorberar koldioxid genom sin fotosyntes, och i gengäld producerar syre. Att plantera fler växter bidrar med andra ord, om än i liten utsträckning, till att minska den globala uppvärmningen – och många bäckar små…

Men det är inte bara koldioxid som växterna absorberar. Många krukväxter hjälper också till att rena luften genom att absorbera kemikalier som formaldehyd, trikloretylen och benzen från luften. Även krukväxternas jord hjälper till i denna reningsprocess, då det finns mikroorganismer i jorden som bryter ned de skadliga ämnena.

Om man verkligen vill ta hand om sina växter inomhus, särskilt de som tycker om mycket solljus och fukt, ska man bygga ett uterum till huset. Där får växterna lika mycket solljus som de som står utomhus, och kommer att växa så att det knakar. Dessutom kan du själv njuta av ditt uterum genom att du får en perfekt plats varifrån du kan blicka ut över de plantor du har odlat ute i trädgården. Det är med andra ord en win-win-win-situation: du vinner på det, dina växter vinner på det och miljön vinner på det.