Sätt att minska sin miljö- och klimatpåverkan

Miljö- och klimatförändringar på grund av ökade utsläpp av växthusgaser hotar att förändra livsvillkoren för allt levande på jorden. Jordens medeltemperatur ökar i snabb takt och för att stoppa den globala uppvärmningen behöver vi alla dra vårt strå till stacken. Man kanske inte tror man kan göra så stor skillnad som privatperson, men alla val vi gör i vår vardag är en viktig faktor för att vända den negativa trenden. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Att minska matsvinnet är ett bra sätt att börja på. Köp inte mer mat än vad du gör av med genom att planera dina inköp bättre och se till att rester blir uppätna istället för att de slängs. Se även över din köttkonsumtion. Det krävs mycket energi att producera kött, djuren släpper ut mycket metangaser som är skadliga för klimatet. Prova istället vegetariska alternativ och när du väl äter kött, se till att välja produkter där det tagits hänsyn till djuromsorg, hållbarhet och miljö. Djuren behövs för att hålla landskapen öppna och bidrar till ökad biologisk mångfald och har därmed även en positiv påverkan på miljön.

Andra saker man kan bidra med är att minska sina resor, både med flyg och bil då de släpper ut mycket avgaser. Istället kan man i den mån det går åka kollektivt, cykla eller gå, varav de två sista alternativen även är bra för hälsan. Win win med andra ord. Att skaffa elbil istället för bil som drivs med fossila bränslen är även det ett alternativ.

Vad gäller bostaden finns det även här enkla saker man kan göra för att minska energianvändningen. Att exempelvis hushålla med vatten, sänka inomhustemperaturen eller hänga tvätten istället för att torktumla sparar energi. Köp hellre begagnat istället för nytt när du behöver byta ut saker i hemmet.

Det finns massor av små saker man kan göra som gör en insats för miljö och klimat. När man väl kommer in i tänket kring hållbarhet och vad som är klimatsmart brukar det falla sig naturligt hur man kan gå tillväga.